تحرک، کلید قلبی سالمتر: حتی فعالیتهای کوتاه روزانه، خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد!
مطالعات جدید دانشگاه سیدنی نشان میدهند که انجام فعالیتهای فیزیکی کوتاه مدت و اتفاقی، تاثیری شگفتانگیز بر سلامت قلب دارد. محققان با بررسی دادههای بیش از ۲۲ هزار شرکت کننده (۱۳ هزار زن و ۹ هزار مرد)، رابطه بین فعالیتهای بدنی گذرا و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را مورد مطالعه قرار دادند. این فعالیتها شامل کارهایی مانند بالا رفتن از پلهها، حمل بار سبک و یا پیادهرویهای کوتاه و غیر برنامهریزی شده است.
نتایج این بررسی نشان داد که زنان با انجام ۱.۵ تا ۴ دقیقه فعالیت بدنی اتفاقی در روز، تا حدود ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر حمله قلبی و دیگر بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند. حتی فعالیتهای کوتاهتر، مانند ۱.۲ تا ۱.۶ دقیقه در روز (مثل بالا رفتن از پلهها یا انجام کارهای خانه)، خطر این بیماریها را تا ۳۰ درصد کاهش میدهد. اما این نتایج برای مردان به طور کامل مشابه نبوده و کاهش خطر در آنها کمتر چشمگیر بوده است.
این تحقیق، نقش قابل توجه فعالیتهای فیزیکی روزمره را در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی نشان میدهد. دکتر لوک لافین، از مرکز اختلالات فشار خون کلینیک کلیولند، تاکید میکند که هرگونه حرکت، بهتر از بی تحرکی است. این فعالیتها، اگرچه شدت و مدت زمان زیادی ندارند، باعث افزایش ضربان قلب، سوزاندن کالری، کاهش استرس و بهبود عملکرد سیستم گردش خون میشوند. به گفتهی دکتر لافین، کلید اصلی بهرهمندی از این مزایا، تکرار منظم این فعالیتهاست.
البته، باید توجه داشت که این فعالیتهای گذرا نمیتوانند جایگزین ورزشهای منظم و برنامهریزی شده شوند. به هر حال، افزودن حرکات کوچک اما مکرر به زندگی روزمره، گامی موثر در جهت بهبود سلامت قلب و عروق است.
چند پیشنهاد برای افزایش فعالیتهای اتفاقی در روز:
* استفاده از پله به جای آسانسور
* پارک کردن خودرو در فاصله دورتر از مقصد
* حمل کیسههای خرید به جای استفاده از چرخ دستی
* انجام فعالانه کارهای خانه مانند تی کشیدن
* باغبانی و کار در فضای سبز
* پیادهروی با حیوان خانگی
* بازی فعالانه با کودکان
* برگزاری جلسات آنلاین در حال پیادهروی
به یاد داشته باشید، تکرار این فعالیتها کلید اصلی است. حتی چند دقیقه در روز نیز میتواند تاثیرگذار باشد.