هوش مصنوعی در آستانه ایجاد تحولی شگرف در حوزه پزشکی قلب قرار دارد! پژوهشگران با بهرهگیری از این فناوری پیشرفته، موفق شدهاند احتمال وقوع ایست قلبی را تا دو هفته قبل از رخداد آن پیشبینی کنند؛ این دستاورد، گامی نوین و حیاتی در جهت نجات جان میلیونها انسان به شمار میرود.
مطالعات اخیر نشان دادهاند که هوش مصنوعی قادر است اختلالات ضربان قلب را تا دو هفته پیش از وقوع ایست قلبی پیشبینی کند. این پیشرفت قابل توجه میتواند دگرگونی عظیمی در مراقبتهای بهداشتی مرتبط با قلب ایجاد کرده و به طور چشمگیری از آمار مرگهای ناگهانی ناشی از ایست قلبی بکاهد. بر اساس آمارها، سالانه بیش از پنج میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل ایست قلبی ناگهانی جان خود را از دست میدهند، در حالی که بسیاری از این افراد پیش از این، هیچگونه سابقه یا نشانهای از بیماری قلبی نداشتهاند.

محققان با استفاده از یک شبکه عصبی مصنوعی، که از سازوکار عملکرد مغز انسان الهام گرفته شده، توانستهاند دادههای حاصل از بیش از ۲۴۰ هزار نوار قلبی (ECG) را با دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. این مدل پیشرفته، با موفقیت توانسته است بیمارانی را که در معرض خطر بالای ابتلا به آریتمیهای تهدیدکننده حیات قرار دارند، شناسایی کند. به طوری که پیشبینیهای آن با دقت بیش از ۷۰ درصد، خطر بالقوه ایست قلبی را تا دو هفته قبل هشدار میدهد. به گفته پژوهشگران، تحلیل سیگنالهای قلبی در یک بازه زمانی ۲۴ ساعته، امکان شناسایی افرادی را فراهم کرده است که در آینده نزدیک دچار اختلالات خطرناک ریتم قلب خواهند شد.
این شبکه عصبی مصنوعی در حال حاضر در مراحل ارزیابی و توسعه قرار دارد، اما نتایج اولیه به دست آمده حاکی از آن است که این فناوری میتواند در ۷۰ درصد موارد، بیماران در معرض خطر را به درستی تشخیص دهد و در ۹۹.۹ درصد موارد نیز، افرادی را که هیچ خطر خاصی تهدیدشان نمیکند، به درستی شناسایی کند. محققان امیدوارند با انجام مطالعات بالینی گستردهتر، این مدل را در شرایط واقعی و بالینی آزمایش کرده و از آن برای پیشگیری مؤثر از آریتمیهای خطرناک قلبی بهره ببرند.