یک تیم تحقیقاتی برجسته از دانشگاه سان یات سن در گوانگژو، گزارشی جامع از تحقیقات خود در مورد نزدیکبینی در کودکان و نوجوانان در 50 کشور جهان ارائه کردند. این گزارش در مجله تخصصی «ژورنال چشم پزشکی بریتانیا» منتشر شده است.
یافتههای این مطالعه نشاندهنده شیوع نگرانکننده نزدیکبینی در سطح جهانی است، به طوری که از هر سه نوجوان در سراسر جهان، یک نفر به این عارضه مبتلاست. این تحقیق پیشبینی میکند که تا سال 2050، تعداد افراد در سن مدرسه مبتلا به نزدیکبینی به 740 میلیون نفر خواهد رسید که تقریباً 40 درصد از کودکان بالای پنج سال را در بر میگیرد.
این مطالعه دادههای بیش از پنج میلیون و 400 هزار کودک بین 5 تا 19 سال را از سراسر جهان تجزیه و تحلیل کرده است و نشان میدهد که یک میلیون و 900 هزار نفر از این کودکان دچار نزدیکبینی هستند.
نزدیکبینی اغلب از دوران کودکی آغاز میشود، زمانی که فرد در دیدن واضح اجسام نزدیک مشکل پیدا میکند. علل این عارضه میتواند ژنتیکی باشد، اما تحقیقات نشان داده است که افزایش شیوع آن در دهههای اخیر عمدتاً ناشی از عوامل محیطی است. کارشناسان معتقدند که قرار گرفتن بیش از حد در فضاهای بسته و صرف زمان زیاد در مقابل صفحه نمایش کامپیوتر، از جمله عوامل اصلی شیوع این بیماری در سالهای اخیر هستند.
رشد چشمگیر نزدیکبینی در دهه گذشته
محققان این مطالعه متوجه رشد قابل توجهی در شیوع نزدیکبینی از سال 2010 تا 2023 شدند. در حالی که میزان شیوع در بین سالهای 1990 تا 2010 بین 24 تا 25 درصد ثابت مانده بود، از سال 2010 تاکنون به طرز چشمگیری افزایش یافته و در سال 2023 به 36 درصد رسیده است.
این تحقیق همچنین نشان میدهد که شیوع نزدیکبینی در بین دختران بیشتر از پسران است. محققان معتقدند که این اختلاف به دلیل تمایل کمتر دختران به فعالیت در فضای باز و تمرکز بیشتر آنها بر روی اشیاء نزدیک است.
علاوه بر این، زندگی در مناطق شهری و تحصیلات بالاتر با افزایش احتمال ابتلا به نزدیکبینی مرتبط است.
نتایج این تحقیق هشدار میدهد که نزدیکبینی میتواند به یک معضل بهداشت جهانی تبدیل شود. کشورهای با درآمد متوسط و پایین در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا، در معرض خطر بیشتری برای افزایش شیوع این بیماری هستند.
آسیا؛ رکورددار نزدیکبینی در کودکان
بر اساس پیشبینیها، آسیا بالاترین شیوع نزدیکبینی را در سال 2050 با 69 درصد خواهد داشت. یکی از دلایل احتمالی شیوع بیشتر در آسیا، آغاز تحصیل زودتر کودکان در این قاره نسبت به سایر نقاط جهان است.
از سال 1990 تا 2023، بیشترین شیوع نزدیکبینی در کشورهای ژاپن (86 درصد) و کره جنوبی (74 درصد) مشاهده شده است. روسیه (46 درصد)، سنگاپور (44 درصد) و چین (41 درصد) نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
کمترین میزان ابتلا به نزدیکبینی در کشورهای آفریقایی مانند اوگاندا و بورکینافاسو ثبت شده است که در هر کشور حدود 1/3 درصد از کودکان و نوجوانان دچار این عارضه هستند. پس از آن، کشور پاراگوئه با کمتر از یک درصد مبتلا قرار دارد.