## ایجاد ستاد هماهنگی پیشرفت و امنیت سایبری: گامی مهم برای آینده دیجیتال کشور
در جلسه اخیر با حضور محمد رضا عارف، معاون اول رئیس جمهور، بر اهمیت فضای مجازی و پتانسیلهای کشور در حوزههای علم و فناوری، شرکتهای دانشبنیان، نرمافزار و فناوریهای پیشرفته تأکید شد.
آقای عارف با اشاره به جوانان تحصیلکرده و نخبه، فضای مجازی را نه یک تهدید، بلکه فرصتی برای توسعه همه جانبه کشور بر پایه اقتصاد دیجیتال دانست. وی بر ضرورت پیشرفت و امنیت همزمان در حوزه سایبری تأکید کرد و وجود نهادهای قانونی، سیاستگذاری و تشکلهای مختلف در این حوزه را یک فرصت و زیرساخت مناسب برای توجه به مباحث امنیتی در فضای مجازی توصیف کرد.
تشکیل ستاد هماهنگی پیشرفت و امنیت فضای سایبری با هدف افزایش هم افزایی و جلوگیری از موازی کاری و اصطکاک در این حوزه یکی از مهمترین دستاوردهای این جلسه بود. این ستاد با حضور وزرای مرتبط و به ریاست رئیس جمهور با هدف ضمانت اجرایی شدن دستورالعملها و سیاستهای فضای سایبر تشکیل خواهد شد.
در این جلسه، دستاوردهای بینظیر کشور در حوزه نانوفناوری و فناوری اطلاعات و تجربه موفق تدوین سند راهبردی «افتا» در اوایل دهه 80 مورد توجه قرار گرفت. موفقیتهای بدست آمده در این حوزه به دلیل تشکیل یک دبیرخانه قوی و بهرهگیری از جوانان تحصیل کرده بود و این تجربه با تشکیل ستاد هماهنگی امنیت و پیشرفت فضای مجازی تکرار خواهد شد.
امروز امنیت فضای سایبری در کنار تقویت شبکه ملی اطلاعات یک ضرورت اساسی برای کشور است و دستگاههای مختلف باید امنیت فضای سایبری را در راس اولویتهای خود قرار دهند.
هدف از تشکیل ستاد هماهنگی پیشرفت و امنیت سایبری ایجاد یک ساختار منسجم با ضمانت اجرایی بالا برای پیادهسازی سیاستها و دستورات در حوزه امنیت و پیشرفت فضای سایبری است. این ستاد با توجه به پیشرفت تحولات سالهای گذشته در جهان، به عنوان یک ضرورت اساسی تشکیل شده است.
پس از تدوین اساسنامه و ساز و کارهای این ستاد، از انجمنها و شخصیتهای علمی و بویژه فعالان بخش خصوصی در حوزه امنیت سایبری برای ارائه راهکارها و پیشنهادها دعوت بعمل خواهد آمد.
طبق تصمیمات اتخاذ شده، ظرف سه هفته آینده با همکاری وزارتخانهها، انجمنها و دستگاههای دولتی، حاکمیتی، امنیتی و دفاعی، ساز و کار پیش نویس و اساسنامه ستاد هماهنگی پیشرفت و امنیت سایبری با ایجاد دبیرخانه این ستاد در معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور، تدوین خواهد شد.
در ادامه این جلسه اعضای حاضر به تشریح راهکارها و پیشنهادهای خود در حوزه امنیت فضای سایبری، توجه به اقتصاد دیجیتال، بهرهگیری از توانمندیهای جوانان تحصیل کرده، حضور فعالانه بخش خصوصی در مباحث امنیت فضای مجازی، اقتصادی سازی فضای سایبری، و وحدت رویه و فرماندهی واحد در حوزه امنیت و پیشرفت سایبری پرداختند.