در فصول سرد سال، تغییرات دمایی میتواند بر زندگی روزمره و وسایل الکترونیکی تاثیر بگذارد. تلفنهای همراه یکی از ابزارهای پرمصرف هستند که ممکن است در معرض آسیبهای ناشی از هوای سرد قرار بگیرند.
فناوری گوشیهای هوشمند در طول زمان پیشرفت کرده و این وسایل به بخشی جداییناپذیر از زندگی کاربران تبدیل شدهاند. با این حال، دمای محیط میتواند بر عملکرد گوشیها تأثیر بگذارد.
سرما و گرما به روشهای مختلفی بر گوشیهای همراه تاثیر میگذارند. هر جزء گوشی تحمل سرمایی و گرمایی خاصی دارد. اگر دمای هوا از آستانه تحمل قطعه سختافزاری بیشتر یا کمتر شود، اختلال در عملکرد قطعه مشاهده میشود و در نهایت قطعه از کار میافتد. این نابسامانی ممکن است موقت باشد و با بازگشت دما به محدوده تحمل قطعه برطرف شود یا ممکن است منجر به از کار افتادگی دائمی قطعه شود.
بنابراین، با توجه به تغییر فصل و سرد شدن هوا، ممکن است اختلالاتی در زندگی کاربران ایجاد شود. برای مثال، ممکن است شاهد تأخیر در حرکت قطارها و پرواز هواپیماها، تعطیلی مدارس و بسته شدن راههای جادهای باشیم. علاوه بر این، فناوریهای در دسترس نیز ممکن است تحت تأثیر هوای سرد قرار بگیرند و کارایی خود را از دست بدهند. اجزای سبکوزنی مانند باتریها، صفحهنمایشها و حسگرها که در پیشبرد زندگی مدرن ما کمک میکنند، در هوای سرد ممکن است دچار مشکل شوند. با رعایت نکاتی میتوان از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد.
**باتری**
اولین قدم، اطلاع از نوع باتری استفاده شده در گوشی است. این اطلاعات را میتوان از مشخصات گوشی در سایت سازنده یا روی جعبه گوشی به دست آورد. در صورت دسترسی به باتری، معمولا اطلاعات مربوط به نوع آن روی خود باتری درج شده است. امروزه بسیاری از سازندگان از باتریهای لیتیوم یونی (Li-ion) استفاده میکنند. این باتریها در اندازههای مختلف تولید میشوند، اما بیشتر باتریهای گوشیهای هوشمند کوچک و به شکل مستطیل هستند. در برخی گوشیهای هوشمند از باتریهای لیتیوم پلیمری استفاده میشود.
باتریهای لیتیوم یونی با انتقال یونها بین قطب منفی و مثبت، عملیات شارژ و دشارژ را انجام میدهند. دما میتواند بر نحوه انتقال یونها بین الکترودها تاثیرگذار باشد. دمای بسیار سرد باعث میشود یونها حرکت نکنند و در نتیجه باتری کار نکند. البته باید توجه داشت که برای بروز این شرایط، دمای هوا باید به شدت سرد باشد.
عملکرد باتریهای لیتیوم یونی در دماهای مختلف به شرح زیر است:
– دمای کمتر از ۴۰ درجه سانتیگراد زیر صفر: باتری غیرفعال میشود.
– دمای کمتر از ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر: درصد کمی از شارژ باتری تخلیه میشود.
– دمای بیشتر از صفر درجه سانتیگراد: باتری لیتیوم یونی بدون مشکل شارژ میشود.
– دمای بیشتر از ۴۵ درجه سانتیگراد: از شارژ کردن باتریهای لیتیوم یونی خودداری کنید.
– دمای بیشتر از ۶۰ درجه سانتیگراد: باتری لیتیوم یونی شروع به تخلیه شارژ میکند.
**صفحهنمایش**
صفحهنمایشها نیز مانند باتریها در هوای سرد عملکرد مناسبی ندارند. صفحهنمایشهای LCD در بسیاری از دستگاههای الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند، از جمله گوشیها، تبلتها، لپتاپها، دوربینهای دیجیتال، ساعتهای هوشمند، GPS خودروها و سیستمهای کنترلی. LCDها از لایهای حاوی میلیونها پیکسل رنگی تشکیل شدهاند که هر کدام توسط یک ترانزیستور مجزا کنترل میشود. هنگام روشن شدن صفحهنمایش، بلورهای مایع نور پلاریزه را میچرخانند و همین چرخش باعث روشن یا خاموش شدن پیکسلها میشود. به این ترتیب، میلیونها پیکسل تمام رنگهای یک تصویر را به نمایش میگذارند.
با این حال، فناوری LCD در هوای بسیار گرم یا بسیار سرد کارایی مناسبی ندارد. بهترین عملکرد بلورهای مایع در محدوده دمایی صفر تا ۵۰ درجه سانتیگراد است. در دماهای پایینتر، زمان پاسخدهی سیگنال الکتریکی به انتقال پیکسل کندتر میشود و همین امر موجب نمایش تار و مبهم تصویر میشود.
**راهکارهای محافظت از گوشی در برابر سرما**
با توجه به مطالب ذکر شده، توصیه میشود قبل از بیرون رفتن گوشی خود را شارژ کنید، زیرا اگر ظرفیت باتری گوشی شما کمتر از ۵۰ درصد باشد، ممکن است در اثر سرما به سرعت به صفر نزدیک شود. بنابراین، برای جلوگیری از خاموش شدن گوشی، قبل از ترک محل کار یا خانه، آن را شارژ کنید.
همچنین، برای صرفهجویی در مصرف باتری و افزایش عمر باتری در سرما میتوانید تغییراتی در تنظیمات گوشی خود اعمال کنید تا شارژ کمتری مصرف شود. همه برنامههای اضافی را ببندید تا در مصرف انرژی صرفهجویی شود. گوشی خود را در حالت صرفهجویی در انرژی یا حالت کممصرف قرار دهید تا باتری کمتری مصرف شود.
علاوه بر موارد گفته شده، در صورتی که نگران خالی شدن باتری گوشی در هوای سرد هستید، میتوانید گوشی را خاموش کنید. زمانی که کاری با گوشی ندارید، خاموش کردن آن راه حلی عالی برای حفظ شارژ باتری خواهد بود. هر زمان که نیاز به گوشی داشتید میتوانید آن را روشن کنید. به این ترتیب مقدار باتری کمتری مصرف شده و گوشی شما مدت زمان بیشتری شارژ خواهد داشت.