مطالعهای جدید از دانشگاه کالج لندن (UCL) پیوند میان استفاده بیش از حد از اینترنت و سلامت روان را بررسی کرده است. نتایج این تحقیق که در نشریه معتبر “رفتار انسانی نیچر” منتشر شده، نشان میدهد ارتباطی قوی بین مصرف محتوای منفی آنلاین و وخیمتر شدن وضعیت سلامت روان افراد وجود دارد.
این پژوهش با مشارکت هزار نفر انجام شد. شرکتکنندگان پس از انجام آزمونهای روانشناسی، به مدت 30 دقیقه به جستجوی آنلاین پرداختند. محققان سپس تاریخچه جستجوی آنها را تحلیل کردند. آنها دریافتند افرادی که از نظر سلامت روان در وضعیت ضعیفتری قرار داشتند، بیشتر به سمت محتوای منفی آنلاین جذب میشدند.
اما این رابطه دو سویه است. آزمایشهای تکمیلی نشان داد که نه تنها مصرف محتوای منفی منجر به بدتر شدن حال افراد میشود، بلکه این وضعیت منجر به چرخهای مخرب شده و افراد را به جستجوی بیشتر محتوای منفی سوق میدهد. به عبارت دیگر، مصرف محتوای منفی هم علت و هم معلول وخامت سلامت روان است.
البته محدودیتهایی در این پژوهش وجود دارد. به دلیل موانع دسترسی به اطلاعات، محققان نتوانستند فعالیت کاربران در شبکههای اجتماعی را بهطور کامل بررسی کنند. با این وجود، یافتههای این مطالعه، زنگ خطری جدی برای استفاده بیرویه از اینترنت و بهخصوص مصرف محتوای منفی آنلاین به شمار میرود.
پروفسور تالی شاروت، سرپرست این تحقیق، به اهمیت آگاهی از محتوایی که مصرف میکنیم اشاره کرده است. او با تشبیه این موضوع به خرید از سوپرمارکت، بر لزوم انتخاب آگاهانه محتوا تاکید میکند. به گفته او، مانند انتخاب مواد غذایی بر اساس نیازها و اهداف، باید در انتخاب محتوای آنلاین نیز دقت شود. شاروت همچنین در طراحی اپلیکیشنی برای کمک به انتخابهای بهتر آنلاین مشارکت داشته است.