تحولات شگفتانگیز در عرصه بانکداری دیجیتال و نقش بانک مرکزی در هدایت این تحولات، موضوع اصلی سخنان مؤمن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت بود. ایشان با مروری بر سیر تکامل سیستمهای بانکی از تمرکز بر سامانههای هسته ای در دهه هفتاد تا ظهور نئوبانکها و پلتفرمهای نوین، بر ضرورت ایجاد یک اکوسیستم پویا و گسترده در بانکداری دیجیتال تأکید کردند. این اکوسیستم، با تکیه بر فناوریهای نوظهور نظیر رگتک، بانکداری باز، و بسترهای آزمایشگاهی (سندباکس)، به سرعت در حال شکلگیری است.
در بخش دیگری از سخنان خود، واقفی به سه محور کلیدی در سیاستگذاری بانک مرکزی اشاره کرد: اول، گسترش دامنه و تعداد فراخوانهای سندباکس برای حمایت از نوآوریهای مالی. دوم، ایجاد هاب نوآوری برای جذب و پرورش استعدادهای حوزه فینتک و حمایت از شرکتهای فعال در حوزه رگتک، که به نظر میرسد به دلیل عدم تعریف مدلهای کسب و کار پایدار و پرسود، با چالشهایی روبرو هستند. سوم، ارتباط و تبادل دانش با سایر کشورها برای انتقال تجربیات موفق در این حوزه.
ایشان با اشاره به اهمیت بانکداری باز، از عقب ماندگی احتمالی حوزه نظارتی نسبت به پیشرفتهای تکنولوژیک هشدار دادند و اعلام کردند که بانک مرکزی تمرکز اصلی خود را در سال آینده بر استقرار کامل این سیستم قرار داده است. همچنین در خصوص ریال دیجیتال، از پایان فاز آزمایشی و آغاز مرحله توسعه کاربردهای آن خبر دادند.
پروژه میرشتاب، با هدف تسهیل پرداختهای بینالمللی و استفاده از فناوریهای NFC و توکنیزه کردن تراکنشها، نیز مورد توجه قرار گرفت. با پیشرفت ۷۵ درصدی این پروژه در میان بانکهای منتخب کشور و افزایش پوشش پذیرندگان تا پایان دی ماه، به زودی امکان پرداخت با کارتهای بانکی روسی در فروشگاههای کشور نیز فراهم خواهد شد.
در پایان، واقفی به پیشرفت قابل توجه در سیستم چک الکترونیک اشاره کرد و اعلام نمود که تا پایان سال، تمام شبکه بانکی کشور از این سیستم بهرهمند خواهند شد. همچنین توسعه این سیستم برای اشخاص حقوقی و بکارگیری هوش مصنوعی در اعتبارسنجی از دیگر برنامههای بانک مرکزی است.