در ایستگاه فضایی بینالمللی، ماجرای بوی عجیب و غریب فضاپیما
خبرگزاری ناسا روز یکشنبه از وقوع حادثهای غیرمنتظره در ایستگاه فضایی بینالمللی خبر داد. فضاپیمای باری “پروگرس ۹۰” که روز پنجشنبه از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شده بود، شنبه به بخش روسی ایستگاه متصل شد. اما پس از باز شدن دریچه ارتباطی، فضانوردان بوی نامطبوعی را استشمام کرده و قطرات مایعی را مشاهده نمودند که باعث شد بلافاصله دریچه ارتباطی بین ماژول روسی “پویسک” و فضاپیما بسته شود.
این رویداد غیرمعمول، واکنش سریع تیم کنترل ماموریت را در پی داشت. وبسایت روسی “راشن اسپیس وب” گزارش داد که فضانوردان این بو را “سمی” توصیف کردهاند، هرچند ناسا جزئیات بیشتری در مورد ماهیت این بو ارائه نداده است. بلافاصله پس از این اتفاق، سیستمهای تصفیه هوا و سنسورهای کیفیت هوا در ایستگاه فضایی فعال شده و کیفیت هوا در سطح نرمال ارزیابی شد. ناسا اطمینان داده است که سلامت فضانوردان به خطر نیفتاده و عملیات عادی ایستگاه ادامه دارد.
این فضاپیمای باری حدود سه تن مواد غذایی، سوخت و تجهیزات را برای ماموریت ۷۲ ساکنان ایستگاه حمل میکرد. پروگرس ۹۰ به مدت شش ماه به ایستگاه متصل خواهد ماند و سپس برای تخلیه زبالهها و بازگشت به جو زمین، جدا خواهد شد.
ماموریت ۷۲ شامل فضانوردان روسی الکساندر گوربونوف، ایوان واگنر و آلکسی اووچینین و فضانوردان ناسا، پتیت، نیک هیگ، سونی ویلیامز و بوچ ویلمور است. این ماموریت تا بهار ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. روسیه قصد دارد حداقل تا سال ۲۰۲۸ به فعالیت در ایستگاه فضایی ادامه دهد و همکاریهای بینالمللی تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد یافت.
شایان ذکر است که پیش از این نیز نشتهایی در فضاپیماهای روسی گزارش شده بود. فضانوردان در طول ماموریتهای خود، بویهای متفاوتی را در فضا گزارش کردهاند که به دلیل وجود مولکولهای مختلف در خلاء فضا، حتی در شرایط ایمن، قابل تشخیص هستند. دان پتیت، فضانورد ناسا، بوی فضا را به بوی جوشکاری، فلزی و شیرین توصیف کرده است. سامانتا کریستوفورتی، فضانورد آژانس فضایی اروپا، نیز از بوی “خاص” ایستگاه فضایی یاد کرده است.