غول فناوری متا، در آستانهی یک سرمایهگذاری عظیم در زیرساختهای اینترنتی جهانی قرار دارد. به گفته منابع آگاه نزدیک به وبسایت تک کرانچ، این شرکت بزودی پروژهی احداث یک کابل فیبر نوری زیر دریایی به طول چهل هزار کیلومتر را رونمایی خواهد کرد؛ پروژهای ده میلیارد دلاری که بهطور کامل تحت مالکیت و مدیریت متا قرار خواهد گرفت. این اقدام، با توجه به سهم قابل توجه ۲۲ درصدی متا در ترافیک جهانی موبایل (به عنوان دومین موتور محرک اینترنت در جهان)، کاملا منطقی به نظر میرسد.
کابل مذکور، مسیر طولانیای را از سواحل شرقی آمریکا تا هند (از طریق جنوب آفریقا) و سپس از هند به سواحل غربی آمریکا (از طریق استرالیا) پوشش خواهد داد. اما پیش از اجرای این طرح جاه طلبانه، چالشهای فراوانی در انتظار متا است. یافتن شرکتهای متخصص در احداث این کابلها، یکی از مهمترین موانع است. به گفتهی رانولف اسکاربوروگ، تحلیلگر صنعت کابلهای زیردریایی، کشتیهای مخصوص این کار بسیار محدود، گرانقیمت و دارای زمان رزرو چند ساله هستند.
در صورت تکمیل، این پروژه اولین کابل فیبر نوری خصوصی جهان خواهد بود. در حال حاضر، غولهای فناوری همچون گوگل، آمازون و مایکروسافت سهمی در سیستمهای کابل جهانی دارند، اما هیچکدام مالکیت انحصاری یک کابل را در اختیار ندارند.
انگیزههای متا برای این سرمایهگذاری کلان چه هستند؟ کارشناسان به چندین عامل اشاره میکنند. اول، کنترل مستقیم بر ترافیک عظیم اینترنتی خود و کاهش وابستگی به شرکتهای مخابراتی. دوم، ایمنی و مصونیت در برابر تهدیدات ژئوپلیتیکی. اخیرا، قطع یک کابل اینترنتی در آبهای اروپا و درخواست سوئد از چین برای همکاری در تحقیقات مربوط به یک کشتی چینی، نگرانیها در مورد آسیبپذیری زیرساختهای اینترنتی را افزایش داده است. منابع نزدیک به تک کرانچ تأیید میکنند که متا مسیری را انتخاب کرده که از مناطق بحرانی و پرخطر فاصله دارد. هشدارهای امنیتی ماه مه مقامات آمریکایی به متا، گوگل و دیگر شرکتها در مورد آسیب احتمالی به کابلها توسط کشتیهای چینی، نیز نقش مهمی در این تصمیمگیری داشته است.