شرکت جی ۴۲، غول فناوری هوش مصنوعی امارات، با دریافت سرمایهگذاری ۱.۵ میلیارد دلاری از مایکروسافت، گامی بلند در مسیر توسعه خود برداشت. این سرمایهگذاری، علاوه بر اعطای سهم حداقلی به مایکروسافت، کرسیای را نیز برای این شرکت در هیئت مدیره جی ۴۲ به ارمغان آورده است. در ازای این سرمایهگذاری، جی ۴۲ از زیرساخت ابری مایکروسافت برای پیشبرد پروژههای هوش مصنوعی خود استفاده خواهد کرد.
اما این همکاری، بدون حاشیه نبوده است. نگرانیهای جدی در کنگره آمریکا در خصوص انتقال احتمالی فناوریهای پیشرفته هوش مصنوعی به چین، قرارداد مایکروسافت و جی ۴۲ را تحت بررسی دقیق قرار داده است. نمایندگان کنگره خواستار ارزیابی دقیق روابط جی ۴۲ با حزب کمونیست چین، ارتش و دولت این کشور پیش از تایید نهایی این توافق شدهاند.
گزارشهای منتشر شده حاکی از آن است که مجوز صادرات صادره برای مایکروسافت، محدودیتهایی را در خصوص دسترسی پرسنل دارای تابعیت کشورهای تحت تحریم تسلیحاتی آمریکا یا افراد حاضر در لیست سیاه اداره امنیت و صنعت این کشور، به مرکز جی ۴۲ در امارات اعمال میکند. این محدودیتها شامل افرادی میشود که سابقه حضور در چین، همکاری با دولت چین یا کار برای سازمانهای مستقر در این کشور را دارند.
دولت آمریکا به دلیل نگرانی از خطرات امنیتی ناشی از سیستمهای هوش مصنوعی پیشرفته، و امکان استفاده از آنها در تولید تسلیحات شیمیایی، بیولوژیکی و هستهای، در ماه اکتبر، شرکتهای بزرگ تولیدکننده این سیستمها را ملزم به افشای جزئیات فنی به دولت کرد. این امر، حساسیت موضوع را دو چندان کرده است.
جی ۴۲ در بیانیهای پیشتر اعلام کرده بود که همکاری تنگاتنگی با شرکای آمریکایی و دولت امارات دارد تا مطابق با بالاترین استانداردهای توسعه و بکارگیری هوش مصنوعی عمل کند. گفتنی است که شرکتهای سرمایهگذاری مبادله (صندوق سرمایهگذاری دولتی ابوظبی)، خاندان حاکم امارات و سیلور لیک (شرکت سرمایهگذاری خصوصی آمریکایی)، از جمله سهامداران اصلی جی ۴۲ هستند. شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، مشاور امنیت ملی امارات و برادر رئیس جمهور این کشور، ریاست این شرکت را بر عهده دارد.