**دگرگونی در عصر دیجیتال: از سواد سایبری تا حکمرانی نوین**
امروزه، با پیشرفت فناوریهای نوین، یکی از مهمترین دغدغهها، شکاف دیجیتال است که میان جوامع مختلف ایجاد میشود. در چنین شرایطی، هر انسانی که بخواهد به پیشرفت همگام با تکنولوژی ادامه دهد، باید رویکرد و موضع خود را تغییر دهد. این تغییر و تحول باید در حکمرانی نیز خود را نشان دهد و در بستری نوین انجام شود.
از سوی دیگر، علیرغم اینکه غنا و پتانسیل فرهنگی ایران بسیار بیشتر از برخی کشورهای آسیای شرقی است، شاید در برخی موارد شاهد آن هستیم که سایر کشورها در خلاقیت دیجیتال و حضور در فضای مجازی موفقتر عمل کردهاند. این امر باعث شده است تا در صحنه جهانی، نفوذ و قلمروی کمتری نسبت به آن کشورها داشته باشیم.
با این حال، در طول تاریخ، ایرانیان همواره بهلحاظ فرهنگی و تمدنی، فعال بودهاند. برخلاف تمدن غرب که بر گسترش و استعمار تمرکز داشت، یا تمدنهای شرقی مانند ژاپن که بر حفظ مرزهای خود تاکید داشتند، ما بهعنوان تاجر و دانشمند به سایر کشورهای جهان، از اردن تا هندوستان، سفر میکردیم و فرهنگ خود را با خلاقیت گسترش میدادیم. بنابراین، قطعاً میتوانیم این روند را ادامه دهیم و در این مسیر، فعالان فضای مجازی نقش بسیار مؤثری دارند، چراکه آنان در این عرصه، تمرکز و تفکر متفاوتی را دنبال میکنند.
در همین راستا، سند راهبردی فضای مجازی به تصویب رسیده است که چشمانداز ما را در سال 1410 در این حوزه ترسیم میکند. برای تحقق این چشمانداز، 39 اقدام کلان و نظاممند تعریف شده است که هدف اصلی آنها، تغییر زیستبوم فضای مجازی است. هشت مورد از این اقدامات، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط میشود.
سند راهبردی فضای مجازی، توجه ویژهای به مقوله امنیت سایبری، آسیبهای فضای مجازی، سواد سایبری، بازی و سرگرمی، خدمات محتوایی، شبکههای مردمی و کنشگری مردمی در فضای مجازی دارد. این اسناد هماکنون در حال تدوین هستند و میتوانیم با استفاده از این ابزارها، خود را تثبیت کنیم.
ما کاملاً آمادگی داریم تا از مشارکت و دغدغههای فعالان فضای مجازی استفاده کنیم. میتوانیم با همکاری یکدیگر، گامهای مهمی در مسیر پیشرفت دیجیتال کشور برداریم.