پنج سال از شیوع ناگهانی و گسترده کووید-۱۹ میگذرد، بیماریای که میلیونها نفر را در سراسر جهان به کام مرگ کشاند. از آن زمان، نگرانیها در مورد ظهور اپیدمیهای عفونی بعدی، چه ویروسی، باکتریایی، قارچی یا انگلی، افزایش یافته است.
اگرچه کووید-۱۹ با موفقیت واکسیناسیون مهار شد، اما سه بیماری عفونی همچنان دغدغه اصلی سازمانهای بهداشت جهانی هستند: مالاریا (انگل)، ایدز (ویروس) و سل (باکتری). این سه بیماری سالانه جان حدود دو میلیون نفر را میگیرند.
علاوه بر این، مقامات بهداشتی فهرست عوامل بیماریزای اولویتدار را، به ویژه آنهایی که در برابر آنتیبیوتیکها و داروهای ضدویروسی مقاوم شدهاند، بهروزرسانی میکنند. دانشمندان بهطور مداوم بیماریها را رصد میکنند تا از ظهور گونههای جهشیافته و خطر بالقوه آنها آگاه شوند. اگرچه منبع اپیدمیهای آینده میتواند هر عامل بیماریزایی باشد، اما برخی از گروهها مانند ویروسهای آنفلوآنزا، پتانسیل شیوع سریعتری دارند.
نگرانی فزاینده در مورد آنفلوآنزای مرغی
یکی از نگرانیهای اصلی، زیرگونهای از آنفلوآنزای نوع A، معروف به آنفلوآنزای مرغی است که احتمال تبدیل شدن به یک بحران جدی در سال ۲۰۲۵ را دارد. این ویروس در بین پرندگان وحشی و اهلی شیوع گستردهای یافته و به تازگی در گاوهای شیری برخی ایالتهای آمریکا و اسبهای مغولستان نیز مشاهده شده است.
افزایش موارد آنفلوآنزای مرغی در حیوانات، همیشه هشداری برای انتقال بالقوه به انسان است. در واقع، این ویروس میتواند انسان را نیز آلوده کند. امسال، ۶۱ مورد ابتلا در آمریکا گزارش شده که اکثر آنها ناشی از تماس با گاوهای آلوده یا مصرف شیر خام بوده است. این رقم، در مقایسه با تنها دو مورد در دو سال گذشته در قاره آمریکا، جهش قابل توجهی است. با توجه به میزان مرگ و میر ۳۰ درصدی در موارد انسانی، آنفلوآنزای مرغی به سرعت در لیست اولویتهای بهداشتی قرار گرفته است.
خوشبختانه، به نظر نمیرسد این سویه به راحتی از فرد به فرد منتقل شود، که احتمال وقوع یک همهگیری جهانی را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. با این حال، مطالعهای جدید نشان داده است که جهش در ژنوم این ویروس میتواند امکان انتقال بین انسانها را فراهم کند و آغازگر یک همهگیری جدید باشد.
در صورت وقوع چنین جهشی و انتقال بین انسانها، دولتها باید برای کنترل سریع شیوع بیماری اقدام کنند. مراکز کنترل بیماری در سراسر جهان، برنامههای آمادگی برای مقابله با همهگیری آنفلوآنزای مرغی و سایر بیماریهای نوظهور را تدوین کردهاند. برای مثال، بریتانیا ۵ میلیون دوز واکسن H5 را که از انسانها در برابر آنفلوآنزای مرغی محافظت میکند، برای سال ۲۰۲۵ خریداری کرده است.
پژوهشگران هشدار میدهند که در کنار رصد ظهور همهگیریهای جدید، نباید از اپیدمیهای «آهسته» مانند مالاریا، ایدز، سل و دیگر عوامل بیماریزا که همچنان سلامت انسان را تهدید میکنند غافل شد.
بروزترین اخبار تکنولوژی را در هارپی تک بخوانید